Menu
Logo
Logo

Handleiding virtual classroom

 

Virtual classroom brengt deelnemers en docenten bijeen in één digitale ruimte. Dit online doceren kan bij ons plaatsvinden in 3 platformen: Vitero, MS Teams, of Zoom. Welk platform hiervoor best geschikt is, bepalen we graag samen met jou.
 

Virtual Classroom-opleidingen in Vitero

In een Virtual Classroom geef je als docent online les, voor een beperkte groep, op een interactief platform dat hier speciaal voor is gebouwd. Wij gebruiken hiervoor meestal Vitero. Vragen stellen, met jou communiceren, werken in subgroepjes, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online.
 

Maak kennis met Vitero

Maak in deze video's kennis met de Virtual Classroom tool Vitero.
 

Vitero basisfunctionaliteiten
 

In deze video overlopen we de volgende functionaliteiten:

 • Opstart
 • Presenteren
 • Audio en micro
 • Camera
 • Screensharing
 • Chat-functie en basis interacties
 • Handige tips

Vitero geavanceerde functionaliteiten

In deze video overlopen wij de mogelijke interacties in Vitero:

 • Chat-functie en basis interacties
 • Post-its
 • Stickers
 • Surveys
 • Break-out rooms
 • Forum functie

Wat vind je waar in Vitero?

Ontdek hier een praktische quick start fiche om bij de hand te houden voor en tijdens je opleiding.

 

Hoe betrek je je deelnemers meer in Vitero?

Lees hier 10 eenvoudige tips voor meer interactie!

Voordelen van Virtual Classrooms

Interactieve opleidingen

Deelnemers zien en horen je precies alsof jullie in dezelfde ruimte zitten en je kunt als docent b.v. jouw scherm delen om iets te verduidelijken. Deelnemers in de virtuele ruimte kunnen bij vragen hun vinger opsteken. Zijn ook voorzien: tekstballonnen, chatfuncties, post-its om input te leveren wanneer je een vraag stelt,... Er is dus heel veel interactie mogelijk.

Kwalitatief hoogstaande ervaring

We garanderen onze deelnemers een kwalitatief hoogstaande ervaring die vergelijkbaar is met de ervaring die zij zouden krijgen in een klassikale setting of auditorium.

Eenvoudige opstart

Het enige dat een deelnemer nodig heeft om deel te nemen aan een opleiding is een pc, tablet,..., en headset en een werkende internetverbinding. Door middel van een login of via een link kunnen deelnemers in enkele minuten deelnemen aan een opleiding.

Nog oefenen? Volg één van de gratis sessies.

"Quick Start to Vitero + Train the trainer (120')"

Geef je binnenkort zélf een digitale opleiding in Vitero? Wil je leren hoe je digitale trainingen met Vitero perfect laat verlopen én hoe je je deelnemers optimaal kan betrekken bij je les? Dan is deze "Train the Trainer" geknipt voor jou. Je leert niet alleen de basisfunctionaliteiten kennen maar we laten je ook zelf testen met de tools om je deelnemers alert en actief te houden. Schrijf je hier in voor één van de sessies van de "Quick Start to Vitero + Train the trainer (120')". Deze training wordt gratis aangeboden.


"Quick Start to Vitero (45’)"

Wil je snel weg zijn met de voornaamste knoppen en instellingen in Vitero? Schrijf je dan in voor deze korte sessie via deze link: "Quick Start to Vitero (45’)". Let op, we tonen jou hier enkel de basishandelingen in Vitero. De uitgebreide tools om met je publiek in interactie te gaan komen slechts gedeeltelijk aan bod. Deze training wordt gratis aangeboden.

Virtual Classroom : Hoe verloopt jouw traject?

Is het de eerste keer dat je een virtual classroom geeft? Volg hier hoe jouw traject stap voor stap verloopt :

 1. Self test: altijd toegankelijk via https://inspire.talentmanager.io/
 2. Train the trainer: je volgt één van de gratis sessies om kennis te maken met de verschillende functionaliteiten van de tool
 3. Debriefing na de train the trainer: je vertrouwde productmanager contacteert je na afloop om te kijken of er nog extra vragen zijn.
 4. Materialen inleveren: lever tijdig je PowerPoint en andere documenten in bij onze assistants ([email protected]). Zij zorgen voor een piekfijne inrichting van de virtuele ruimte.
 5. Inloggen op het platform: je ontvangt je logingegevens 2 weken voor start. Jouw virtuele lesruimte is dan al beschikbaar en toegankelijk voor 1 persoon tegelijk.
 6. De lesdag zelf: 
  • een half uur voor start : je checkt met een moderator uit ons team de virtuele ruimte (geluid, webcam, avatar/foto maken)
  • een kwartier voor start : je verwelkomt de klanten
  • tijdens de sessie : je doceert in de intimiteit van jouw eigen virtuele ruimte.
   Jij zelf en klanten kunnen telefonisch contact opnemen met het supportteam (+32 15 79 11 42) indien je technische hulp nodig hebt.

Selftest Vitero

Voordat je eerste les start, is het belangrijk om te weten of het apparaat waarop je deelneemt ook voldoet aan de systeemvereisten, of je de site kunt openen en of je geluid en microfoon werken. Doe daarom eerst de zelftest.

De zelftest werkt als volgt:

 1. Navigeer naar de website https://inspire.talentmanager.io/
 2. Klik op Self-Test
 3. Doorloop de stappen van de zelftest

Belangrijke tips:

 • Browser: Vitero werkt het beste met de browsers Chrome of Firefox. Daarnaast kan ook Edge, Safari, Windows, MacOS, Linux, Android en iPadOS/iOS gebruikt worden.
 • Geluid: Gebruik een headset met ingebouwde microfoon of uw laptop/desktop met ingebouwde micro. 
 • Microfoon: Bij een pop-up vanuit jouw browser omtrent het gebruik van jouw microfoon: Klik op 'allow' of 'toestaan'.
 • Beeld: Gebruik de camera van je laptop/desktop of een aparte camera. De toepassing start op zonder beeld van de deelnemers, indien camera nodig of nuttig is tijdens de les zal hiervoor individueel jouw toestemming gevraagd worden.
 • Internetconnectie: Gebruik enkel wifi indien je meer dan 15 mbps scoort met de google speedtest. Is de connectie onvoldoende, connecteer je laptop dan met het internet via de netwerkkabel of ga dichter bij de router zitten.  
 • Sluit zoveel mogelijk andere applicaties (MS teams, Zoom, Outlook, Office, …) voordat je inlogt op Vitero. Dit optimaliseert het geluid en beeld.

Let op: Log je in via de server van je werkgever of via een werklaptop/pc? Dan kan het zijn dat de privacyinstellingen van je werkgever de website van Vitero (gedeeltelijk) blokkeren. Als dit het geval is, probeer het dan op een privé laptop, pc, tablet of smartphone.

Ook in ons aanbod: Virtual Classrooms via MS Teams of Zoom

Bij het opmaken van een virtuele opleiding kijken wij samen met jou wat didactisch de beste technologie is om studenten virtueel samen te brengen. Hoewel Vitero heel veel mogelijkheden heeft, is het in bepaalde gevallen aangewezen om te kiezen voor MS Teams of Zoom. Dit gebeurt steeds in onderling overleg.
 

Handleiding Zoom

Geef je binnenkort een Virtual Classroom in Zoom? Dan hebben we een korte handleiding voor jou om je Zoom-opleiding correct op te stellen.
Download hier. 
 

Handleiding MS Teams

Geef je binnenkort een Virtual Classroom in MS Teams? Dan hebben we een korte handleiding voor jou om je MS Teams-opleiding correct op te stellen. 
Download hier.

Hulp nodig?

Heb je technische problemen bij het inloggen of heb je geen geluid? Neem dan contact op met ons virtual classroom-supportteam. Je kan ze bereiken via mail op [email protected] of op het nummer 015 79 11 42 van maandag t.e.m. donderdag 8.30 tot 17.30 uur. 

Je kan buiten de kantooruren terecht op 015 79 11 50:

 • Maandag tem donderdag: 8.30 tot 20.00 uur
 • Zaterdag: 9.00 tot 11.00 uur

Ook in de FAQ staat meer informatie over het oplossen van technische problemen en over het gebruik van diverse versies en devices

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

 • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze. Deze korting is niet geldig op opleidingen van NCOI Business School.
 • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
 • Maak kans op mooie prijzen

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

 • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
 • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
 • Maak kans op mooie prijzen