Algemene voorwaarden spelen nog altijd een belangrijke rol in het (internationale) handelsverkeer. Het gebruik van algemene voorwaarden laat een onderneming toe om snel en kostenefficiënt te contracteren en ook om haar eigen contractuele positie te versterken. Het opstellen van sluitende en juridisch afdwingbare algemene voorwaarden is evenwel geen sinecure. Er gelden immers sterk afwijkende regels naargelang het doelpubliek ten aanzien van wie de algemene voorwaarden worden aangewend.
Tijdens dit webinar wordt een overzicht gegeven van de meest courante clausules en aandachtspunten inzake algemene voorwaarden. Er wordt op logische wijze ingegaan op de verschillende bepalingen die in algemene voorwaarden kunnen worden opgenomen. Het geheel wordt verduidelijkt aan de hand van concrete voorbeelden en praktische suggesties. Goede en slechte clausules worden besproken.
In de uiteenzetting wordt bijzondere aandacht geschonken aan de afwijkingen die gelden in een b2b- en b2c-context en wordt rekening gehouden met recente juridische evoluties. Niet alleen wordt uitvoerig ingegaan op de bijzondere regels en aandachtspunten die al gelden ten aanzien van consumenten, maar wordt ook stilgestaan bij de impact van de nieuwe regeling inzake onrechtmatige bedingen in b2b-contracten die op 1 december 2020 in werking is getreden. Deze nieuwe regels zijn ingevoerd door de wet van 4 april 2019 en zullen belangrijke praktische gevolgen hebben voor het sluiten van contracten in een b2b-context. Voortaan zullen een heel aantal bedingen en praktijken, die voorheen gangbaar waren in ondernemingscontracten en algemene voorwaarden, niet langer geoorloofd zijn. Deze nieuwe regeling, waaromtrent trouwens nog heel wat onduidelijkheden bestaan, heeft derhalve een belangrijke impact op de contractsvrijheid van partijen.
In het webinar komen onder meer de volgende topics aan bod:
Hoe zorgt u ervoor dat uw algemene voorwaarden tegenstelbaar zijn aan uw klant?
Kan ik mijn algemene voorwaarden eenzijdig wijzigen?
Welke clausules in algemene voorwaarden worden geviseerd door de algemene norm en de zogenaamde ‘zwarte’ en ‘grijze’ lijst van onrechtmatige bedingen in een B2B-context?
Welke bijzondere regels dien ik in acht te nemen ten aanzien van consumenten (b2c)?
Wat zegt de wet over de levering en wat kan u daaromtrent eventueel regelen in uw algemene voorwaarden?
Kunnen Incoterms gebruikt worden in algemene voorwaarden?
Hoe stemt u overdracht van eigendom en overdracht van risico op elkaar af?
Welke clausules in algemene voorwaarden helpen u bij de invordering van niet-betaalde facturen? Gelden er beperkingen?
Binnen welke grenzen kan ik als onderneming mijn aansprakelijkheid beperken?
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Tot 30 % subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vind je hier.
Extra
On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. Je kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.