De voornaamste doelstellingen van een vermogensplanning zijn de overdracht van vermogen naar de volgende generatie met een zekere vorm van controle- en inkomstenbehoud.
Een veelgebruikte planningstechniek hiervoor is de schenking in combinatie met een maatschap en een last tot uitkering van een rente. Door het nieuwe ondernemingsrecht heeft de maatschap echter een aantal van haar troeven verloren. De inschrijving in de KBO, de registratie in het UBO-register en de boekhoudplicht brengen administratieve en financiële verplichtingen met zich mee en maken de maatschap minder discreet, waardoor zij voor sommigen minder aantrekkelijk is geworden.
Het is daarom zinvol om stil te staan bij een gelijkwaardig alternatief, dat net zoals de maatschap gericht is op controlebehoud, maar niet onderworpen is aan de vermelde formaliteiten: de beheersvolmacht.
In dit webinar wordt de beheersvolmacht in al haar facetten ontleed.
De spreker staat eerst stil bij de fundamentele vraag hoe men deze planningstechniek kan verzoenen met het principe van de onherroepelijkheid van de schenking en wat de fiscale risico’s van het gerealiseerde controlebehoud zijn.
Bijzondere aandacht gaat ook uit naar het exclusieve en onherroepelijke karakter van de volmacht.
Vervolgens komen verschillende praktische kwesties aan bod, zoals de vraag of een beheersvolmacht onderhands dan wel notarieel moet zijn, hoe de schenker controlebehoud kan realiseren in het geval de begiftigde minderjarig is en hoe de partijen kunnen anticiperen op de hypothese van wilsonbekwaamheid en overlijden.
Aan het eind van dit webinar beschikt de deelnemer over alle nodige informatie om een doordachte beheersvolmacht op te stellen.
Volgende vragen komen o.a.aan bod:
Hoe verhoudt de beheersvolmacht zich tot het principe van de onherroepelijkheid van de schenking?
Kan een beheersvolmacht exclusief en onherroepelijk zijn?
Vereist een beheersvolmacht een notariële akte?
Wat als de begiftigden minderjarig zijn?
Wat als de lastgever en/of de lasthebber onbekwaam wordt of overlijdt?
Kan een schenking in combinatie met een beheersvolmacht fiscaal misbruik uitmaken?
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Tot 30 % subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vind je hier.
Extra
On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. Je kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.
De beheersvolmacht als alternatief voor de maatschap
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.