245,00
Virtual Classroom
Fiscaal Informatief
164
De voorbije jaren zijn er heel wat wijzigingen geweest in het wettelijk kader van verschillende materies binnen de rechtstak successieplanning. Er werd meermaals gesleuteld aan de erfbelasting (of successierechten), de vennootschapswetgeving en het ondernemingsrecht (van belang voor de controlestructuren, die vaak worden aangewend in familiale vermogensplanning). Ook het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht werd in 2018 van onder het stof gehaald. Naar aanleiding van deze wetswijzigingen werden tevens een heel aantal standpunten en voorafgaande beslissingen inzake schenk- en erfbelasting door Vlabel (in)genomen. Bovendien werd een veelvuldig gebruikte techniek van successieplanning, zijnde de schenkingen voor buitenlandse notaris eind 2020 in de kiem gesmoord. Ten gevolge hiervan duiken er alternatieve planningstechnieken op, en wordt de gunstmaatregel voor familiale vennootschappen des te belangrijker bij de overdracht van familiaal vermogen.
Sinds 1 juli 2021 zijn er nieuwe fiscale regels in werking getreden aangaande het fiscaal voordeel van een duolegaat, de tarieven in de erf- en schenkbelasting voor goede doelen, alsook de ‘vriendenerfenis’.
Tijdens dit seminarie gaan wij vooral in op de vraag: met welke instrumenten kan de erfbelasting in hoofde van de erfgenamen zoveel mogelijk beperkt worden, zonder de rechten van de erflater op zijn vermogen (tijdens zijn leven) al te veel aan te tasten? Zo worden de mogelijkheden inzake successieplanning bekeken op het vlak van:
Hierbij wordt ook het fiscale luik niet vergeten. Daar waar relevant zullen dus ook de fiscale regels (inclusief anti-misbruikbepaling en de diverse standpunten van VLABEL) besproken worden.
Zeer goede opleiding, met een opleider die een zeer goed, snel en duidelijk antwoord gaf op alle gestelde vragen. Top!
Stijn Hulstaert, Product Tax advisor, P&V Verzekeringen
Zeer goed gebracht, duidelijke taal en zeer professioneel gebracht.
Johnny Louwette, zaakvoerder, J. Louwette
Zeer aangename docente. Deze online opleiding duurde wel lang maar zij kon de aandacht blijven activeren door haar zeer aangename manier van lesgeven en bijkomende oefeningen. Zij is 100 % aan te bevelen.
Anne-Marie Vandenwijngaert, kantoorhouder
Opleiding op een erg duidelijke wijze gebracht door de docent en overzichtelijke cursus.
Jan De Punt, bestuurder, J.S.E. DP
Mooie oplossing om in coronatijden vanop afstand duidelijke professionele opleidingen te verzorgen. Deze manier van werken is ook aangenaam en duidelijk. Top!
Rudiger Kerremans, bestuurder bankagent, Focon
Zeer duidelijke en gestructureerde opleiding.
Sabine Lycke, zaakvoerdster, Lycke & Van Huffel
Docent heeft dit zeer kundig, duidelijk en overzichtelijk gegeven!
Veerle Moens, zelfstandig bankagent ING, Solvejant
Zeer duidelijke opleiding die aan de verwachtingen voldeed. Zeer helder en gestructureerd gebracht door de docent (inclusief de nodige cases en voorbeelden).
Jacques Hulsbosch, bestuurder, Jacques Hulsbosch & Partners
Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings-, bank-, immobiliën- en boekhoudkantoren, met een goede basiskennis van het thema erf- en successierechten. Deze kennis kan verder worden uitgediept via de opleiding 'Erf- en successierecht (en levensverzekeringen) van A tot Z' (docenten: Lieven Van Belleghem & Benny De Cauwer)
De agenda van de opleiding ziet er als volgt uit:
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Als deelnemer ontvang je een kopie van de slides en de tekstcursus 'Successieplanning'.