120,00
On demand webinar
Fiscaal Informatief
3
De Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek werd op 17 maart 2020 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Deze wet zal (bijna) integraal in werking treden 18 maanden na de maand van publicatie in het Belgisch Staatsblad, dus op 1 september 2021.
Je beseft het misschien niet altijd maar met het goederenrecht komen we voortdurend in aanraking. Het behelst namelijk de regels inzake (mede-)eigendom, vruchtgebruik, erfpacht, opstal en dergelijke meer. Het huidige goederenrecht kwam niet meer tegemoet aan de behoeften van onze huidige maatschappij waardoor een modernisering zich opdrong.
Nieuwigheden
De wetgeving met betrekking tot eigendom, mede-eigendom, erfpacht, opstal, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden en hypothecaire publiciteit wordt voortaan in een boek (Boek 3) geregeld, inclusief vernieuwde zaken. Deze wetgeving brengt grondige wijzigingen met zich mee, die het meest in het oog springen wat betreft de vastgoedsector. Het opstalrecht wordt bijvoorbeeld verlengd van 50 jaar naar 99 jaar. De minimumduur van erfpacht wordt dan weer herleid van 27 jaar naar 15 jaar. De verplichting tot betaling van een jaarlijkse vergoeding bij een erfpachtrecht is niet langer terug te vinden in het nieuwe goederenrecht. Als we rekening houden met alle wijzigingen, kunnen we stellen dat het onderscheid tussen erfpachtrecht en het opstalrecht toch wel vervaagt.
Ook het vruchtgebruik werd gemoderniseerd. Op vandaag draagt de blote eigenaar in principe de kosten van alle grove herstellingen, ook al duurt het vruchtgebruik misschien nog langer dan de blote eigenaar zelf nog zal leven. De nieuwe wet voorziet dat de vruchtgebruiker ook zelf zal moeten bijdragen in deze grove herstellingen, en dit in verhouding tot de waarde van zijn vruchtgebruik. Een tweede modernisering bestaat erin dat de maximale duurtijd van een vruchtgebruik ten voordele van een vennootschap wordt verhoogd van 30 jaar tot 99 jaar.
Een antwoord op de gerichte controles van de fiscus
De aanvalspistes van de fiscus zijn gekend: waardering & verbeteringen en verbouwingen. Zijn deze pistes nog valabel na de herwerking van het goederenrecht?
Als specialiste in deze materie zal Kizzy Wandelaer in dit webinar een toelichting geven van de fiscale gevolgen op het vernieuwde goederenrecht en een antwoord geven op al onze (fiscale) vragen.
Dit webinar van Fiscaal Informatief is voor:
Dit komt aan bod tijdens het webinar van Fiscaal Informatief:
Deel 1: Schetsing van het kader
Deel 2: Aanknopingspunten fiscaliteit
Na het volgen van dit webinar ken je de gevolgen van het nieuwe goederenrecht op de fiscale praktijk.
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Je kan dit webinar live bekijken, het is echter ook mogelijk de opname tot 2 maand na het webinar te (her)bekijken.
De monKEY-gebruikers die gratis recht hebben op dit webinar, ontvangen hiervoor via e-mail een uitnodiging van Wolters Kluwer.
Deze zal digitaal via het platform ter beschikking gesteld worden.