Wanneer een onderneming in (financiële) moeilijkheden komt, komt ook de aansprakelijkheid van haar bestuurders en aandeelhouders in het gedrang.
Tijdens deze studienamiddag overlopen we een aantal gevallen waarin het belangrijk is om vanuit je rol als financieel adviseur de risico’s op deze aansprakelijkheid in te schatten. We vertrekken hierbij vanuit twee concrete situaties: de vennootschap voor wie faillissement dreigt en vennootschappen met openstaande schulden.
We behandelen enkele belangrijke vragen, met aandacht voor procedures zoals de alarmbelprocedure en de behandeling van belangenconflicten.
Doelstellingen
Deze opleiding bevindt zich op het snijvlak van het vennootschaps- en het insolventierecht en gaat dieper in op de gevolgen voor bestuurders en aandeelhouders wanneer het financieel moeilijk gaat.
Deze kennis helpt je bij het nemen van beslissingen voor de vennootschap in moeilijkheden.
Doelgroep
Deze opleiding van Fiscaal Informatief richt zich tot:
accountants
adviseurs en begeleiders van vennootschappenbelastingconsulenten
Vennootschap met onoverkomelijke financiële problemen: naar een faillissement of deficitaire vereffening?
Een vennootschap die in slechte papieren zit, zal vaak gedwongen zijn om het faillissement aan te vragen. Soms zal de vennootschap ook de optie hebben om vrijwillig deficitair te vereffenen.
Wanneer heeft een vennootschap de keuze tussen een faillissement en een deficitaire vereffening?
Heeft een deficitaire vereffening voordelen ten opzichte van een faillissement?
Kan een derde die het niet eens is met een deficitaire vereffening de vennootschap alsnog in faillissement duwen?
Vennootschap met openstaande schulden: ook een persoonlijk probleem voor de bestuurders en aandeelhouders?
Een vennootschap die in slechte papieren zit, zal de openstaande facturen vaak niet meer betalen. Bestuurders en aandeelhouders van een vennootschap dienen in dit kader mogelijks op te letten voor hun persoonlijke verplichtingen en aansprakelijkheden.
Wat is het belang van het financieel plan bij de opstart van een vennootschap?
Hoe moeten bestuurders omgaan met belangenconflicten bij het nemen van beslissingen voor de vennootschap?
Wanneer moet de alarmbelprocedure opgestart worden?
Welke (impliciete) verplichtingen en risico’s kunnen ontstaan in hoofde van bestuurders bij wanbetalingen door de bestuurde vennootschap?
Dit zijn belangrijke vragen die aan bod zullen komen tijdens het seminarie. Ook de relevante procedurele aandachtspunten komen aan bod.
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.