Deze webinar maakt deel uit van de M&D MiD Zomer: een aanbod van 16 webinars, verspreid over de maanden juli en augustus. U dient deze webinars in pakket van minimum 3 te bestellen en dus minstens 3 topics aan te duiden. Uw pakket samenstellen en inschrijven kunt u via de pagina van de MiD Zomer.
Op 26 november 2019 werd Richtlijn 2019/1937 van 23 oktober 2019 gepubliceerd inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden. Zij is beter bekend als de Richtlijn ter bescherming van klokkenluiders. De directe aanleiding hiervoor waren schandalen zoals LuxLeaks en de Panama Papers. Die toonden aan in wat voor een precaire situatie mensen terecht komen die ‘de klok luiden’ en de gebrekkige bescherming die zij genieten. Ook zuiver economische overwegingen speelden mee. Zo begrootte een studie uit 2017 het economisch verlies door de niet afdoende bescherming van klokkenluiders op niet minder dan 5,8 tot 9,6 miljard EUR op Europees niveau.
Uiterlijk 17 december 2021 moesten de EU-lidstaten de richtlijn hebben omgezet in hun nationale recht. Hierdoor was vanaf die datum elke organisatie met 250 of meer medewerkers verplicht zijn om te voorzien in een kanaal/platform waarlangs klokkenluiders op een vertrouwelijke wijze zaken kunnen aankaarten. Organisaties met 50 of meer medewerkers zullen dit ook moeten doen, maar zij krijgen de tijd tot 17 december 2023. Zo zal ook de Belgische wetgever beslissen bij omzetting van de richtlijn. Deze omzettingswet wordt einde november in het parlement gestemd.
Zo wordt in Europa verplicht geïntroduceerd wat in de Verenigde-Staten en sommige buurlanden al meerdere jaren gebruikelijk is. Voor de meerderheid van de Belgische bedrijven blijft het evenwel een culturele omslag. De perceptie leeft immers dat dergelijke ‘kliklijnen’ onderling wantrouwen creëren. Om die reden wordt tijdens het webinar niet uitsluitend de zuiver juridische context besproken (bespreking van de eigenlijke richtlijn en toetsing t.a.v. het huidige kader op sociaal-, privacy- en strafrechtelijk vlak). Het is immers cruciaal om hiernaast ook aandacht te hebben voor de psychologische aspecten ervan. De bedoeling is namelijk een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor klokkenluiders. Enkel op die manier kan hun verplichte bescherming evolueren van weeral een juridische last tot een zinvolle management-tool die bijdraagt aan fraudepreventie én aan een open en transparante bedrijfscultuur.
Tijdens deze webinar krijgt u uiteraard inzicht in de zuiver juridische context van deze maatregel (bespreking van de eigenlijke richtlijn en omzettingswet en de toetsing t.a.v. het huidige regelgevend kader). Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de psychologische aspecten. Dit is cruciaal omdat het de bedoeling is om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor klokkenluiders.
Docent
Joris Lambrechts
Dit zijn de andere modules van de reeks. Je kan deze opleidingen ook onafhankelijk van elkaar volgen.
Actualia M&A: resultaten M&A survey 2023 / impact FDI en FSR op M&A transacties
Datum: 28.08.2023
Boek 5 BW – een praktische blik op het nieuwe verbintenissenrecht
Datum: 06.07.2023
CSRD en CSDDD
Datum: 03.07.2023
Cybersecurity for lawyers
Datum: 23.08.2023
De hervorming van het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht
Datum: 21.08.2023
De internationale aspecten van successieplanning
Datum: 07.07.2023
Gedwongen uittreding en uitsluiting van aandeelhouders en het nieuwe Wetboek: de eerste rechtspraak
Datum: 05.07.2023
Grensconflicten, verjaring en afpaling in nieuw goederenrecht
Datum: 05.07.2023
Het Weens Koopverdrag anno 2023: to exclude or not exclude?
Datum: 28.08.2023
Hot topics in data protection : 2023 onder de loep
Datum: 21.08.2023
IT contracten
Datum: 03.07.2023
Risico's bij de uitvoering van de zorgvolmacht – beter voorkomen dan genezen
Datum: 25.08.2023
Update sociaal recht
Datum: 23.08.2023
Update standpunten Vlabel inzake erf- en schenkbelasting
Datum: 25.08.2023
Van voorbehoud vruchtgebruik tot een stichting administratiekantoor en alles ertussen
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Tot 30 % subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vind je hier.
Korting
Prijsformules
Een minimum van 3 sessies is dus vereist: 390 euro (excl. btw)
Per extra webinar betaalt u degressief 120 euro, 115 euro, 110 euro en zo verder
Volledige reeks van 16 sessies: 1560 euro (excl. btw)
Uw pakket samenstellen en inschrijven kunt u via de pagina van de MiD Zomer.
Extra
Je kan dit webinar live bekijken, het is echter ook mogelijk de opname tot 2 maand na het webinar te (her)bekijken.
Dit webinar maakt deel uit van de MiD Zomer.
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.