Heb je te maken met onrustige of veranderende situaties in je professionele relaties en merk je dat er meningsverschillen of onenigheid ontstaat? Wil je weten wat ervoor nodig is om gespannen situaties of escalatie te voorkomen en mogelijke conflicten te vermijden? Dan zijn bemiddelingsvaardigheden essentieel. Door als neutraal bemiddelaar de betrokken partijen vreedzaam in gesprek te laten gaan kun je sneller tot een duurzaam compromis of verzoening komen en vermijd je conflictsituaties.
De kunst van bemiddelen en onderhandelen is geen kinderspel, wel een conceptuele benadering van een (complex) probleem. Bemiddeling vergt vorming, kennis en vaardigheden:
- Kennis van de complexiteit van bemiddeling
- Kritieke vaardigheden voor het realiseren van overleg
- Bekijken en begrijpen van verschillende standpunten
- Constructief omgaan met emoties in het bemiddelingsproces
- Beheersen van de neutrale basishouding voor een bemiddelaar
- …
Via een interactieve en praktijkgerichte training krijg je hierin inzicht en oefening. Door het aanleren van bemiddelingstools kun je de oorzaken van een conflict achterhalen en het daarna ontmijnen om tot slot tot een consensus of oplossing te komen. Op de juiste manier wordt een oplossing daardoor niet als partijdig of sturend aangevoeld.
Doelstellingen
Tijdens de opleiding krijg je inzicht in het eigen functioneren en leer je op een efficiënte manier te communiceren. Op een quasi wiskundige manier krijg je inzicht in de verschillende fasen van conflict en begeleid onderhandelen. Je leert om buiten de geijkte paden te bemiddelen en behaalt zo een voorsprong.
Na afloop van deze training kan je:
- aan de hand van diverse criteria de drivers aanduiden die een patstelling oplossen;
- stressloos waardecreërende deals sluiten;
- win-winresultaten behalen;
- de psychologie van beïnvloeding en manipulatie begrijpen;
- de ‘dirty tricks’ van de andere partij (her)kennen én counteren.
Pluspunten
- De opleiding wordt gegeven door een erkend bemiddelaarster die al heel wat bemiddelingsopdrachten tot een duurzame oplossing heeft begeleid.
- Je profiteert dubbel van de opgedane kennis: zowel op de werkvloer als in privé-situaties kun je de technieken gebruiken.
- De training is zeer praktisch opgevat: in de namiddag is er ruimte voor rollenspellen en oefeningen zodat je de technieken ook onmiddellijk in de praktijk kunt brengen en het hele bemiddelinsproces in de praktijk kunt ervaren.
Getuigenissen
Een pluspunt was een lesgeefster met veel ervaring. Het was echt indrukwekkend hoe ze alle kennis beheerste, ook haar praktische aanpak tijdens de rollenspelen.
Bart Bastiaens, WMS & Operations Support Specialist, Kuehne+Nagel
Zeer goed onthaal. Sterk punt was dat de groep bestond uit mensen uit diverse beroepsgroepen. Zeer goede docent met sterke theoretische en praktische kennis. De inhoud voldeed zeker aan de verwachtingen.
Philippe Hendrickx, manager, Telenet
Doelgroep
De opleiding richt zich tot iedereen die op een duurzame manier met hun werknemers, collega's en andere stakeholders wilt omgaan. Denken we daarbij aan: HR managers die met conflicten tussen werknemers te maken hebben, vertrouwenspersonen die conflicten willen ontmijnen, zaakvoerders die hun (familie)bedrijf willen overlaten, vennoten die zich in conflictsituaties bevinden, alle professionals waarbij moeilijkheden ontstaan in de klant-leverancier relatie, directieleden van de OR, ...
Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.