De klok tikt voor klokkenluidersregelingen … De Europese Richtlijn 2019/1937 legde de lidstaten op om ten laatste op 17 december 2021 in een wettelijk kader te voorzien voor klokkenluidersregelingen en dit zowel in de private als de publieke sector.
De Belgische wetgever beoogt afzonderlijke wetten voor de private en de publieke sector deze zomer die in het najaar in werking zouden treden na een inwerkingtredingsperiode van amper 2 maanden.
Elke onderneming in de publieke en in de private sector zal een intern kanaal moeten invoeren voor de melding van inbreuken op een aantal specifieke gebieden (bijvoorbeeld bepaalde strafrechtelijke misdrijven, inbreuken op de mededinging, onregelmatigheden met overheidsopdrachten, fraude).
Enkel ondernemingen in de private sector met 50 tot 249 werknemers zouden in principe respijt krijgen tot 17 december 2023. De meeste ondernemingen met minder dan 50 werknemers zijn niet wettelijk verplicht om een interne meldingsprocedure in te voeren, maar zij kunnen er vrijwillig voor kiezen om dit wel te doen en zo aan te sluiten bij wat snel als een best practice zal worden beschouwd.
Tijdens deze webinar zullen de sprekers dieper ingaan op deze nieuwe (nog in te voeren) maatregelen.
In dit M&D webinar (07.07.2022) komen volgende topics aan bod:
Voorbereiding op de nieuwe maatregelen. Ondernemingen doen er in het licht van de korte termijn voor inwerkingtreding goed aan zich voor te bereiden op de invoering van een regeling:
Hoe bepalen of u als organisatie onder het toepassingsgebied valt,
Op welke manier u een meldingssysteem wenst te organiseren (minimalistisch of maximalistisch) enz. ...
Voornaamste principes. Tijdens dit webinar zullen Anneleen Van de Meulebroucke, Maaike Cornelli en Laura Deschuyteneer u de voornaamste principes van de aankomende wetgeving toelichten vanuit een multidisciplinaire benadering:
algemeen overzicht
specifieke vragen vanuit arbeidsrecht en gegevensbeschermingsrecht.
Zij bieden u een overzicht van de verplichtingen van uw organisatie en praktische tips, waarmee u in uw onderneming aan de slag kunt.
Docenten
Laura Deschuyteneer
Maaike Cornelli
Anneleen Van de Meulebroucke
Dit zijn de andere modules van de reeks. Je kan deze opleidingen ook onafhankelijk van elkaar volgen.
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Tot 30 % subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vind je hier.
Extra
On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. Je kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.
Verplichte klokkenluiderregelingen: de klok tikt! (private en publieke sector)
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.