Vertrouwenspersoon: basisopleiding

Goede praktijken voor de vertrouwenspersoon bij psychosociale risico's op het werk

Prijs (excl. btw)

1.512,00

Opleidingstype

Opleiding

Opleider

NCOI Learning

Meer informatie

Download brochure

Geaccrediteerd

Meer informatie

Editie

35

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Psychosociaal welzijn op het werk: ook de wetgever ziet er het belang van in, zoals de wet van 10 april 2014 benadrukt. Maar er loeren tientallen risico’s om de hoek. Een misplaatste opmerking, pesten op het werk, een nakende burn-out door torenhoge werkdruk enz. Als vertrouwenspersoon moet je actief luisteren en krachtig bemiddelen. Want je krijgt vaak botsende versies van hetzelfde verhaal voorgeschoteld. Wetten en procedures bieden je dan een houvast. Ontdek er alles over in deze basisopleiding.

De FOD WASO nam deze opleiding op in de lijst van erkende instellingen. Volg je deze cursus bij NCOI Learning, dan krijg je een attest van deelname op voorwaarde dat je 5 volle dagen aanwezig was. Ook voor de jaarlijkse supervisies die vertrouwenspersonen moeten volgen, kan je terecht bij NCOI Learning. Kies uit het aanbod erkende opleidingen de juiste voor jou!

Doelstellingen

Tijdens deze opleiding zet je je tanden in de wetten en procedures rond psychosociaal welzijn op het werk. Met die theoretische achtergrond sta je stukken steviger in de schoenen. Je leert ook om de regels concreet toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je vaardigheden om je functie van vertrouwenspersoon met vertrouwen uit te voeren. Het wettelijke stappenplan, de klachtenprocedure, modeldocumenten … ken je door en door en daarom oefen je je rol zelfverzekerd uit. Bovendien wakkert dat het vertrouwen aan van je medewerkers, de basisvoorwaarde om naar een vertrouwenspersoon te stappen.

Hoe deze opleiding de theorie bevattelijk maakt? Met verschillende voorbeelden en casestudy's. Je legt bovendien de situaties voor waarmee je zelf worstelt en wisselt ervaringen uit met de andere vertrouwenspersonen in de opleiding. Zo krijg je concrete handvatten om psychosociale risico's op het werk tegen te gaan of om een collega te helpen om zijn/haar grenzen aan te geven en op die manier een burn-out te vermijden.

Na deze opleiding:

 • beschik je over de nodige bekwaamheden en kennis volgens de meest recente wetgeving met betrekking tot de vertrouwenspersoon;
 • heb je alle vaardigheden in handen om je functie als vertrouwenspersoon op een adequate manier uit te oefenen.

Pluspunten

Praktische opleiding met talrijke voorbeelden en gevalstudies, voldoende ruimte voor vragen en kansen tot uitwisseling van praktijkervaringen.

Erkende opleiding door de FOD WASO.

Getuigenissen

Dankzij deze opleiding heb ik het gevoel dat ik een goede basis heb opgebouwd om als vertrouwenspersoon te kunnen functioneren.

Tania Delespesse, vertrouwenspersoon, Dermatic

Goede lesgever, gevarieerde groep, mooie afwisseling theorie-praktijk.

Ewout Ruysbergh, Methods and process, Oleon

De opleiding heeft mij een heel goed inzicht gegeven wat de rol van een vertrouwenspersoon inhoudt. De docente gaf ons een duidelijke kijk op verschillende situaties. Je kon zien dat zij al veel kennis had verworven gedurende haar loopbaan. Alles zat bij mijn gevoel goed in elkaar, de interactie tussen de verschillende cursisten werd ook goed aangebracht. Dus ja, top.

Ann Van de Sompel, managementassistant Technical Support & Engineering, Atlas Copco Airpower

Prima lesgevers me een enorme ervaring, het gebruik van werkelijke cases als basis voor de oefeningen maakt het geheel zeer realistisch!

Nadine Biebuyck, Supply Chain Manager, Siemens Mobility

Goede mix van theorie en praktijk met super lesgevers die voldoende tijd en ruimte lieten voor discussie en praktijkvoorbeelden.

Julie Piessevaux, Head of Customer Engagement, Roche

Zeer goede praktijkgerichte opleiding. De ervaring van de instructeur was een zeer groot pluspunt. De documentatie is ook heel degelijk, en goed om op terug te vallen in de praktijk.

Klara Anthonis, SGS Belgium

De diepgang van de leerstof overtrof zeker mijn verwachtingen. Ook de intensiteit was voor mij van een zeer hoog niveau. Gelukkig was er een mooie balans tussen ernstige thema's en de noodzakelijke fijne humor. Bovendien een zeer gediversifieerde en gemotiveerde groep van cursisten met zeer uitlopende achtergronden.

Paul Van Loock, vertrouwenspersoon, Belgian Pipeline Organisation

De 5 dagen waren zeer interessant en zeer goed gebracht. Waarvoor dank aan de trainers. Theorie, tools, rollenspel, ... alles was aanwezig. Een heel mooi gevulde cursus om vol vertrouwen aan de slag te gaan als vertrouwenspersoon. Keep up the good work :)

Bram Herreman, vertrouwenspersoon, BD Becton Dickinson Distribution Center

Doelgroep

De opleiding is bestemd voor:

 • vertrouwenspersonen die nog geen vorming gevolgd hebben of een opfrissing wensen;
 • vertrouwenspersonen die al een opleiding kregen volgens de wet van 2002 en nu hun kennis en vaardigheden grondig up-to-date willen brengen met de huidige wetgeving.

Vertrouwenspersoon: basisopleiding

Goede praktijken voor de vertrouwenspersoon bij psychosociale risico's op het werk

Prijs (excl. btw)

1.512,00

Opleidingstype

Opleiding

Opleider

NCOI Learning

Meer informatie

Download brochure

Geaccrediteerd

Meer informatie

Editie

35

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Webinar Unlimited

Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kunt volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 790 euro per jaar.
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kunt volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 600 euro per jaar.

Stay inspired, get informed!

Wil je op de hoogte blijven over de opleidingen, nieuws en trends binnen je vakgebied?

 • 10 % korting op de eerstvolgende opleiding uit het open kalenderaanbod
 • Handig tweewekelijks overzicht met de opleidingskalender
 • Meteen mee, dankzij de Learning Newsletter vol tips en inspiratie
 • Als eerste op de hoogte van leuke acties en wedstrijden

Wil je op de hoogte blijven over de opleidingen, nieuws en trends binnen je vakgebied?

 • 10% korting op de eerstvolgende opleiding uit het open kalenderaanbod
 • Handig tweewekelijks overzicht met de opleidingskalender
 • Meteen mee, dankzij de Learning Newsletter vol tips en inspiratie
 • Als eerste op de hoogte van leuke acties en wedstrijden