Menu
Logo
Logo

Future ready teams bij ENGIE door digitale opleidingssprong

In volle transformatie medewerkers en teams klaarstomen voor de toekomst. Dat was het opzet van ‘Walk The Talk’, het klassikale opleidingsaanbod van energiebedrijf ENGIE. Maar toen ontplofte de covid-19-bom. In plaats van het project op te blazen, waagde ENGIE BU Benelux zich samen met NCOI Learning aan een digitale omslag. Het levert hen niet alleen een positieve mindset bij werknemers maar ook een virtuele voorsprong op.

Training voor iedereen

ENGIE staat voor de uitdaging om zich te ontwikkelen als een zero carbon organisatie die een oplossingsgerichte aanpak naar voren schuift. Het energiebedrijf gaat een grote transformatie door en dit heeft een rechtstreekse impact op teams, leidinggevenden en individuele medewerkers. Nieuwe rollen, uitdagingen, projecten en teamsamenstellingen vragen om future ready skills bij werknemers en leidinggevenden. Dus sloeg ENGIE BU Benelux de handen in elkaar met NCOI Learning voor een uitgebreid opleidingsaanbod.

Daarbij waren vijf pijlers belangrijk: self leadership, people management, business acumen, project management en wellbeing. “De bedoeling was om een juiste en positieve mindset rond elk thema te ontwikkelen”, zegt Mieke Claeys van het ENGIE Career Development Team. “Daarnaast wilden we werken op een aantal sleutelvaardigheden in communicatie, leiderschap en projectmanagement.” Voor de eerste keer werd 80 % van het opleidingsaanbod opengesteld voor iedereen. Vroeger werden gedrags-en businessopleidingen voornamelijk aangeboden aan kaderleden en people managers. Nu konden alle medewerkers actief deelnemen aan het leeraanbod met thema’s als (zelf)leiderschap en feedbackcultuur.

“NCOI Learning heeft een heel goed zicht op de vaardigheden van morgen. Die outside-in-look vind ik heel innoverend. En het feit dat jullie zo snel virtueel geschakeld hebben, wie kan dat zeggen? Maar de doorslaggevende factor is dat NCOI Learning meedenkt met de klant. Dat klinkt misschien niet heel sexy maar andere leveranciers zijn daar nog niet. Ik kan met elke bedenking naar jullie learning architect stappen en altijd krijg ik een gepast antwoord.”
Mieke Claeys, ENGIE BU Benelux

Walk The E-Talk

Na de voorbereiding en een pitchmoment met de business, was alles klaar om de leertrainingen klassikaal te organiseren. En toen brak het coronavirus uit. ENGIE BU Benelux besloot om het project toch te laten doorgaan en beide partijen daagden elkaar uit om het aanbod om te buigen naar een volledige online setting. Prompt werd het project tot ‘Walk The E-Talk’ herdoopt. Koen Dierckx, learning architect bij NCOI Learning, stoomde de trainers klaar om online training te geven. Samen zochten ze naar interactieve leervormen en vormden ze dagprogramma’s om naar kortere boostsessies.

Op deze manier konden de eerste virtuele voorjaartrainingen gegeven worden. De trainers speelden in op de actualiteit en focusten op virtueel samenwerken en teamdynamiek op afstand. ENGIE probeerde zoveel mogelijk medewerkers te enthousiasmeren. “Het was niet evident om iedereen van thuis uit aan boord te krijgen”, zegt Mieke Claeys. “Sommigen medewerkers waren technisch werkloos of zijn weinig vertrouwd met digitale tools. Maar door het aanbod open te stellen voor iedereen, zagen we dat veel collega’s vrijwillig intekenden.” Ook de gemengde groepen van leidinggevenden en operationele medewerkers zorgden voor een bijzondere dynamiek en wederzijds begrip.

Volwaardig online

Om de online trainingen zo boeiend mogelijk te houden, hanteerden de trainers verschillende interactieve leervormen. Zo werd er bewust ingezet op online business games en simulaties, naast andere collaboratieve tools zoals MS Teams, Zoom, Mural, Mentimeter, Google Slides, etc.

NCOI Learning organiseert samen met ENGIE BU Benelux volwaardige online dagtrainingen rond thema’s als coaching attitude, storytelling & constructive feedback. De twee partners plukken de vruchten van hun pilootproject, waardoor deelnemers al gewoon zijn aan virtueel leren en zich eenvoudiger inschreven.

“Het was een eer om samen met ENGIE te mogen pionieren op vlak van online & interactief leren. Ik vind dat zij hier erkenning voor verdienen. Dat een groot bedrijf met zo’n uitgebreid leerprogramma de digitale sprong waagt, zegt veel over hun sterke leercultuur en leerbereidheid binnen de organisatie. De finesses van het surfen op deze digitale golf kwamen gaandeweg maar door dit partnerschap hebben we beiden nu een virtuele voorsprong.”
Koen Dierckx, Learning architect, NCOI Learning

Resultaten

Meer dan 230 trainingen, 2800 deelnemers, zowel operationele medewerkers als leidinggevenden
Ambassadeurschap: aanmoediging vanuit business en onder collega’s, veel vrijwillige deelnames en amper annuleringen. 
Positieve feedback over de nieuwe formats, de concrete handvaten, de herkenbare cases, de focus op coaching attitude & feedback, het coherente verhaal en het professionalisme van de trainers.
Van knowing naar doing: van kennis en bewustzijn creëren naar het aanleren van concrete vaardigheden.
‘Walk The E-Talk’ vroeg veel lef van beide partijen maar het leverde ENGIE BU Benelux en NCOI Learning een digitale voorsprong op. Overtuigd van een hybride leertoekomst, blijven ze dit project digitaal opvolgen.

Zin in meer?

Denk je dat zo’n opleiding iets voor jouw bedrijf is maar heb je nog vragen? 
Neem dan contact op met onze learning consultant Koen Dierckx via kdierckx@ncoi.be of +32 475 92 49 09.
Samen met jou bekijkt hij welke leerkeuzes bijdragen tot blijvende resultaten en tot de groei van jouw organisatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze. Deze korting is niet geldig op opleidingen van NCOI Business School.
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen