Menu
Logo
Logo

Nieuwe leidinggevenden opleiden tot people managers

Bij AXA doorlopen alle nieuwe leidinggevenden het New Managers Track, ontwikkeld door AXA en gefaciliteerd door NCOI Learning. Het traject focust op basisvaardigheden people management en op de leiderschapsstijl die eigen is aan de organisatie.

Manuela Janssens is voor AXA bij het traject betrokken als project manager. “We streven wereldwijd naar eenzelfde coachende vorm van leiderschap. Onze medewerkers krijgen de vrijheid om hun taken zelf in te vullen. De manager moet vooral zorgen dat het doel duidelijk is, zijn medewerkers laten werken in een constructieve sfeer en ervoor zorgen dat ze het beste van zichzelf geven.”

Uitdaging

Pas aangeworven of gepromoveerde managers de basics bijbrengen van people management en hen vertrouwd maken met de visie van AXA op leiderschap. Dat is de uitdaging die NCOI Learning kreeg van de bank-verzekeraar.

Aanpak

Het New Managers Track dat NCOI Learning voor AXA faciliteerde, start met een kick-off waarna de deelnemers een aantal modules doorlopen. “Elk traject telt een twaalftal deelnemers per taalgroep. Tijdens de kick-off maken ze kennis met elkaar en met de trainer van NCOI Learning. Ze krijgen dan ook meer inzicht in de AXA-cultuur. Inspireren, verantwoordelijkheid voor het eigen succes en de lange termijn staan centraal”, legt Manuela Janssens uit.

Na de kick-off volgen een aantal modules die de deelnemers in groep doorlopen. Er zijn modules over onder andere de valkuilen van het leiderschap bij de overstap van expert naar manager, over de eigen leiderschapsstijl en hoe die zich verhoudt tot situaties en personen, over het enthousiasmeren en motiveren van mensen, over het coachen van teams, enz.
De deelnemers moeten zich steeds voorbereiden op een module. Voorafgaand aan de module over hun leiderschapsstijl vullen ze een vragenlijst in over hun gedrag als leidinggevende. Tijdens de sessie worden de verschillende stijlen besproken en volgen er oefeningen over welke stijl je best wanneer toepast. Pas daarna worden de individuele resultaten besproken en eventuele blinde vlekken aangepakt.

Het traject is erg praktijkgericht. Een vijfde is theorie, de rest bestaat uit oefeningen. Twee weken na elke module volgt er een Inspiration LAB. De deelnemers organiseren zich in kleine groepen en brengen real life cases mee van op de werkvloer die betrekking hebben op de module die ze gevolgd hebben.

Enkele concrete voorbeelden: een manager die het resultaat bespreekt van een aanpassing aan zijn manier van leiding geven, een leidinggevende die vragen heeft over hoe hij iemand moet coachen, iemand die inspiratie zoekt bij zijn collega’s, enz.

Het New Managers Track wordt afgesloten met een ‘graduation’-moment waarop de deelnemers de link leggen met hun professionele toekomst. Wie op dat moment, of tijdens het traject, nog met vragen zit, kan altijd beroep doen op een individuele coach.

Resultaat

"De resultaten zijn positief", zegt Manuela Janssens. "Onze managers reageren erg enthousiast. We merken dat ook aan het aantal spontane aanvragen om de opleiding te volgen. Het vergt best wat tijd, maar achteraf zijn leidinggevenden altijd tevreden dat ze de opleiding gevolgd hebben."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze. Deze korting is niet geldig op opleidingen van NCOI Business School.
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen