Vlaams opleidingsverlof

De opvolger van het betaald educatief verlof

Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof). Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen.

De voordelen van het Vlaams opleidingsverlof

Voor de werkgever

Net als bij het betaald educatief verlof kun je als werkgever 21,30 euro terugbetaald krijgen voor elk opgenomen uur Vlaams opleidingsverlof met een maximum van 2662,5 euro per werknemer.

Voor de werknemer

Elke voltijdse werknemer heeft in de privésector in Vlaanderen recht op maximaal 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies (tot een bepaald bedrag). Voor deeltijders die minstens halftijds werken, wordt het recht pro rata berekend. Hoeveel een werknemer van deze 125 uren voor een bepaalde opleiding kan opnemen, hangt af van de opleiding die hij wil volgen.  

Meer info

Wil je meer details? Op de site van de Vlaamse overheid kom je alles te weten. Lees hier of het Vlaams opleidingsverlof al dan niet gecombineerd kan worden met de kmo-portefeuille.

Nieuw: Gemeenschappelijk initiatiefrecht

Een duwtje in de rug door de werkgever richting opleiding kan werknemers over de drempel(s) tillen. Van een verplichting door de werkgever kan geen sprake zijn, vandaar de term gemeenschappelijk initiatiefrecht.

Een werknemer die zowel zijn eigen opleidingskeuze volgt, als ingaat op het voorstel van de werkgever verdubbelt zijn recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV) en kan maximaal 250 VOV-uren opnemen.

Lees meer over het Vlaams opleidingsverlof en het maximum aantal VOV-uren waarop de werknemer per schooljaar recht heeft.

Daarnaast is er een bijkomende wijziging om sneller te voldoen aan de minimumvoorwaarde van 32 uur opleiding. Dit geldt ook bij het volgen van meerdere korte opleidingen.

Beide regelingen gelden voor het schooljaar 2021-2022.

5 stappen om je Vlaams opleidingsverlof aan te vragen

1) Kijk na of je recht hebt op Vlaams opleidingsverlof.
2) Meld ons -tijdens je inschrijving- dat je gebruik wilt maken van het Vlaams opleidingsverlof.
3) Bezorg het inschrijvingsattest aan je werkgever.
4) Bereken met je werkgever het aantal uren Vlaams opleidingsverlof en plan het verlof in.
5) Volg de opleiding nauwgezet.

Meer details per stap?  Surf naar de site van de Vlaamse Overheid.
 

Lees meer

Naast het Vlaams opleidingsverlof zijn er nog heel wat andere erkenningen. Aangezien onze opleidingen erkend zijn door de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid én jouw sectororganisatie, kan je nu gebruik maken van heel wat opleidingssubsidies. Ontdek hier de mogelijkheden.
Maak zeker gebruik van opleidingssubsidies
Goed om weten! Onze opleidingen zijn erkend door de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid én jouw sectororganisatie. Dat wil zeggen dat je ook nu gebruik kan maken van heel wat opleidingssubsidies. Welke mogelijkheden zijn er?
Lees het artikel
Onze opleidingen zijn erkend door de Vlaamse én de Waalse overheid en door beroepsfederaties. Je kan dus gebruik maken van verschillende subsidies.
Alle subsidies op een rijtje

Stay inspired, get informed!

Wil je op de hoogte blijven over de opleidingen, nieuws en trends binnen je vakgebied?

  • 10 % korting op de eerstvolgende opleiding uit het open kalenderaanbod
  • Handig tweewekelijks overzicht met de opleidingskalender
  • Meteen mee, dankzij de Learning Newsletter vol tips en inspiratie
  • Als eerste op de hoogte van leuke acties en wedstrijden

Wil je op de hoogte blijven over de opleidingen, nieuws en trends binnen je vakgebied?

  • 10% korting op de eerstvolgende opleiding uit het open kalenderaanbod
  • Handig tweewekelijks overzicht met de opleidingskalender
  • Meteen mee, dankzij de Learning Newsletter vol tips en inspiratie
  • Als eerste op de hoogte van leuke acties en wedstrijden