Logo

Vlaams opleidingsverlof

De opvolger van het betaald educatief verlof

Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof). Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen.

De voordelen van het Vlaams opleidingsverlof

Voor de werkgever

Net als bij het betaald educatief verlof kun je als werkgever 21,30 euro terugbetaald krijgen voor elk opgenomen uur Vlaams opleidingsverlof met een maximum van 2662,5 euro per werknemer.

Voor de werknemer

Elke voltijdse werknemer heeft in de privésector in Vlaanderen recht op maximaal 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies (tot een bepaald bedrag). Voor deeltijders die minstens halftijds werken, wordt het recht pro rata berekend. Hoeveel een werknemer van deze 125 uren voor een bepaalde opleiding kan opnemen, hangt af van de opleiding die hij wil volgen.  

Meer info

Wil je meer details? Op de site van de Vlaamse overheid kom je alles te weten. Lees hier of het Vlaams opleidingsverlof al dan niet gecombineerd kan worden met de kmo-portefeuille.

Gemeenschappelijk initiatiefrecht ook in schooljaar 2022-2023 mogelijk

Een duwtje in de rug door de werkgever richting opleiding kan werknemers over de streep trekken. Van een verplichting door de werkgever kan geen sprake zijn, vandaar de term gemeenschappelijk initiatiefrecht.

Een werknemer die zowel zijn eigen opleidingskeuze volgt, als ingaat op het voorstel van de werkgever verdubbelt zijn recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV) en kan maximaal 250 VOV-uren opnemen. Ook in schooljaar 2022-2023 is het gemeenschappelijk initiatiefrecht van toepassing als een werknemer minstens twee verschillende opleidingen volgt:
  • minstens 1 opleiding op initiatief van de werkgever en
  • minstens 1 opleiding op initiatief van de werknemer.
Lees meer over het Vlaams opleidingsverlof en het maximum aantal VOV-uren waarop de werknemer recht heeft.

5 stappen om je Vlaams opleidingsverlof aan te vragen

  1. Kijk na of je recht hebt op Vlaams opleidingsverlof.
  2. Meld ons -tijdens je inschrijving- dat je gebruik wil maken van het Vlaams opleidingsverlof.
  3. Bezorg het inschrijvingsattest aan je werkgever.
  4. Bereken met je werkgever het aantal uren Vlaams opleidingsverlof en plan het verlof in.
  5. Volg de opleiding nauwgezet.
Meer details per stap? Surf naar de site van de Vlaamse Overheid.

Lees meer

Naast het Vlaams opleidingsverlof zijn er nog heel wat andere erkenningen. Aangezien onze opleidingen erkend zijn door de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid én jouw sectororganisatie, kan je nu gebruik maken van heel wat opleidingssubsidies. Ontdek hier de mogelijkheden.
Maak zeker gebruik van opleidingssubsidies
Goed om weten! Onze opleidingen zijn erkend door de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid én jouw sectororganisatie. Dat wil zeggen dat je ook nu gebruik kan maken van heel wat opleidingssubsidies. Welke mogelijkheden zijn er?
Lees het artikel
Onze opleidingen zijn erkend door de Vlaamse én de Waalse overheid en door beroepsfederaties. Je kan dus gebruik maken van verschillende subsidies.
Alle subsidies op een rijtje
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen