Menu
Logo
Logo

Leadership en coaching training bij Delaware goes international

“Deze programma's bewijzen ten overvloede hoe essentieel goede zelfkennis is voor het verbeteren van interpersoonlijke contacten.”

Delaware Consulting organiseert al een lange tijd een trainingstraject voor leidinggevenden in Belgiƫ. Uiteindelijk werd besloten om dit ook internationaal te implementeren: de (upcoming) managers uit de 8 landen waar Delaware Consulting vestigingen heeft, ontmoetten elkaar en wisselden ervaringen uit. Wat bleek? Ze ademen hetzelfde DNA, al is de invulling ervan verschillend.

“We willen onze senior mensen een kader aanreiken om jongere medewerkers op een constructieve manier aan te sturen. Dat kan er o.a. voor zorgen dat seniors zich comfortabeler voelen bij het leidinggeven. Daarom zijn we in BelgiĆ« gestart met een training ‘Leadership voor managers’ via NCOI Learning. De trainer was toen Mirya Pollmann en dat is ze nog steeds. Zij kent Delaware, weet waar we voor staan en kan onze leidinggevenden de juiste basis geven,” zegt Delaware Consulting.

De uitdaging

Bij Delaware Consulting staat zowel het belang van de klant als dat van de medewerkers centraal. Entrepreneurship, care, respect, team spirit en commitment zijn er kernwaarden. Die waarden verkondigen is Ć©Ć©n zaak. Maar hoe breng je ze echt tot leven in een groeiende organisatie van ondertussen 450 medewerkers?

De aanpak

Deze vraag is een kolfje naar de hand van NCOI Learning. Trainer-coach-consultant Mirya Pollmann verwerkte deze waarden in haar trainingen rond coachend leiderschap. Centraal staat hoe je deze waarden uitdrukt in concreet gedrag. Thema’s als zelfinzicht, begrip voor de ander, openheid en respect vormen de rode draad. Vanuit deze invalshoek scherpen de deelnemers hun vaardigheden aan als coach, leider en ondernemer.

De trainingen zijn afgestemd op de diverse functiegroepen van Delaware Consulting. De senior consultants kunnen terecht in het “Coach-the-coach”-traject. In het “Leadership”-programma versterken de managers hun leidinggevende kwaliteiten. En voor de meer ervaren managers is er de “Advanced leadership”-training.

Meegroeitraject

Het leadership traject is geen kortstondige opleiding, wel een traject dat meegroeit naarmate de werknemer zelf evolueert. Het traject start met de basistraining ‘Coach the Coach’ waar het o.a. gaat over heldere doelen leren stellen, doorvragen en feedback geven vanuit een coachende houding.
Nadien is er de ‘Leadership’ training waar naast het geven van motiverende feedback en omgaan met weerstand, veel aandacht gaat naar leiderschapsstijlen en de rollen van ‘leider, manager, coach’. Voor de meer ervaren leidinggevende is er de training ‘Advanced Leadership’ waar zaken als talenten ontdekken en aanspreken, assertiviteit, teamdynamiek en stress herkennen aan bod komen. Binnen 1 module is er telkens voldoende tijd tussen de trainingsdagen om de trainee de kans te geven het geleerde te oefenen in de praktijk.

Praktisch

  • Coach the coach: Dit organiseren we 2 tot 3 keer per jaar, Ć©Ć©nmaal 2 dagen en tweemaal 1 dag.
  • Leadership: Deze trainingen organiseren we 2 keer per jaar in een blok van drie dagen en een blok van 1 dag.
  • Advanced Leadership: Dit wordt Ć©Ć©n maal per jaar georganiseerd waarva, tweemaal 2 dagen en tweemaal 1 dag.

Meteen volgeboekt

“De reactie van de deelnemers is altijd heel positief. En dat merken we ook aan de interesse voor onze leadership trainingen: die zijn altijd meteen volgeboekt. En dat heeft veel te maken met de trainer. Mirya Pollmann kent onze organisatie door en door, ze heeft zelf bij een grote consulting organisatie gewerkt. Ze kent door haar lange ervaring in het trainen van onze mensen de issues waarmee we te maken krijgen en kan ze kaderen. Dat is bijzonder waardevol!”, aldus Delaware.

Internationaal uitdragen

Delaware: “Gezien onze snelle internationale groei wilden we de leiderschapstraining vanuit onze ervaring in BelgiĆ« ook internationaal uitdragen. We wilden overal eenzelfde shared vision op leiderschap neerzetten, met ruimte voor lokale invulling. Dat hebben we in maart 2016 een eerste keer gedaan. In de Delaware vestiging in Lyon kwamen leidinggevenden samen uit BelgiĆ«, Frankrijk, Nederland, Singapore, Filippijnen, V.S., China en Hongarije. We wilden ook een platform creĆ«ren waar deze (upcoming) leaders elkaar kunnen vinden op een informele manier.”

“Mooi om zien was dat onze shared values ingebakken zitten, ongeacht de nationaliteit. Iedereen had natuurlijk zijn eigen interpretatie.”

Rol van leider, manager of coach

“De thema’s van de training in Lyon waren o.a. inzicht in verschillende leiderschapsstijlen, het ontdekken van het MBTI-model, verder stress & resilience, de verschillende rollen die je kan oppikken van leider over manager tot coach. Ook coaching en motiverende communicatie kwam aan bod”, zegt trainer Mirya Pollmann. “De trainingen zijn voor een groot stuk interactief, waarbij de deelnemers vanuit hun praktijkervaring aan concrete cases werken. Denk aan rollenspel, plenaire oefeningen en cases in kleinere groepen. Op de Yammer groep die we aanmaakten kunnen de deelnemers hun ervaringen uitwisselen, zette ik TED- of andere filmpjes, een vrijblijvende literatuurlijst enz. Voldoende materiaal voor deelnemers die achteraf nog op zoek zijn naar meer informatie of inspiratie.”

Shared values

Delaware: “Onze bedrijfswaarden (Care, Team spirit, Entrepreneurship, Commitment, Respect) zijn zeer belangrijk, we hebben ze dan ook in deze training een plaats gegeven. Mooi om zien was dat onze shared values ingebakken zitten bij onze mensen, ongeacht de nationaliteit. Elkaar hierin vinden, ieder met zijn eigen interpretatie, was een echte eye opener. Onze waarde ‘Respect’ bv. is heel cultureel gekleurd. Waar voor onze Aziatische collega’s het leiderschap van een projectleider heel bepalend zal zijn, omdat dat zo hoort t.o.v. een ‘meerdere’ in hun cultuur, kunnen we in onze Westerse professionele omgeving het eens zijn dat we het oneens zijn. In AziĆ« is de collectiviteit veel belangrijker dan het individu, terwijl bij ons individueel ondernemerschap aangemoedigd wordt, een andere beleving van de waarde ‘Entrepreneurship’.”

Het resultaat

“Onze consultants en managers maken het verschil dankzij hun coachende aanpak. Zij creĆ«ren een sfeer van en aandacht voor de klanten, hun projecten en voor elkaar”, weet partner Jan Delaere. Dit trainingstraject ondersteunde Delaware Consulting in zijn ambitie om niet alleen een uitmuntend dienstverlener van IT-oplossingen te zijn, maar ook een aantrekkelijke werkgever.

Mirya Pollmann is trainer, coach en facilitator bij NCOI Learning. Zij geeft o.a. de opleiding ‘Leidinggeven en stresspreventie’.

Wat doet Delaware Consulting?

Belgisch consulting bedrijf, opgericht in 1981 vanuit Bekaert, Andersen en Deloitte. Sinds 2003 een onafhankelijke vennootschap met intussen 1.250 werknemers in 24 vestigingen in o.a. Belgiƫ, Frankrijk, Nederland, Singapore, Filippijnen, V.S., China, Hongarije. Delaware Consulting wil haar klanten helpen transformeren, verbeteren en ondersteunen door het creatief toepassen van toptechnologie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) Ć©n geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze. Deze korting is niet geldig op opleidingen van NCOI Business School.
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) Ć©n geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen