Logo

Peterschapstraining ondersteunt integratie van nieuwkomers bij Safran Aircraft Engine Services Brussels (SAESB)

“Peterschap gaat om meer dan het doorgeven van kennis. Wij willen nieuwkomers volledig integreren in het bedrijf.”
Maryse Spietaels, training & development manager bij SAESB

Uitdaging

Technologiebedrijf SAESB dat vliegtuigmotoren onderhoudt, maakte al lang gebruik van peters op de werkvloer, maar vooral informeel. Om dit peterschap te formaliseren, deed SAESB een beroep op NCOI Learning. “De doelstelling was niet enkel het doorgeven van kennis, maar ook de volledige integratie van werknemers in het bedrijf”, zegt Maryse Spietaels. “Tegelijk willen we door training de peters erkennen in hoe belangrijk zij zijn voor dit bedrijf.”

Ook al was er begeleiding, nieuwkomers voelden dat niet altijd zo aan. “Op een bepaald moment hebben we zo veel nieuwe mensen aangeworven, dat we van onze personeelsleden het signaal kregen dat ze meer ondersteuning wilden bij de opvang van nieuwe collega’s”, vertelt Maryse Spietaels. Om aan die vraag tegemoet te komen, startte SAESB samen met NCOI Learning een peterschapsproject dat niet enkel gericht was op het doorgeven van kennis, maar op de volledige integratie van nieuwe werknemers in het bedrijf. “Hoe kunnen we mensen het gevoel geven dat ze hier echt thuis horen? Dat was de insteek”, zegt Maryse Spietaels.

Samen met de leidinggevenden van SAESB bekeek ze welke huidige werknemers in aanmerking kwamen voor een peterschapsopleiding. De eerste voorwaarde was voldoende ervaring hebben en het bedrijf goed kennen. “Maar peter zijn is niet alleen een kwestie van kunnen”, weet Maryse Spietaels. “Het gaat om savoir-faire én om savoir-être.”

Aanpak

De peterschapsopleiding van NCOI Learning startte met een intakefase waarin werd kennisgemaakt met de bedrijfscultuur en met het opleidingsmateriaal. De opleiding focuste onder andere op de rol en de verantwoordelijkheden van de peter, maar ook op de juiste motivatie om peter te worden en op het bewust zijn van de impact van eigen gedrag en uitspraken. De peters werd geleerd om beter te communiceren met nieuwkomers, hun gedrag te evalueren en om te gaan met moeilijke situaties (vertrouwelijke informatie, hoge verwachtingen…). Tijdens de opleiding zelf was er ook aandacht voor de leidinggevende van de peters. Hen werd geleerd hoe ze de peters moesten coachen. Omgekeerd werd de peters geleerd hoe feedback te geven over hun ‘pupil’ aan diens leidinggevende. 

NCOI Learning zorgde samen met de hr-afdeling van SAESB ook voor een peterschapscharter. Daarin staan de rol en de waarden van de peter duidelijk beschreven: wat hij kan en mag doen in bepaalde situaties. Er werd ook een community opgericht voor de peters. Elke maand komen alle SAESB-peters nog steeds samen om ervaringen te delen. Deze samenkomsten vergroten het gevoel van erkenning voor wat ze doen. Om dezelfde reden waakte NCOI Learning er over dat ook de directie van SAESB voldoende betrokkenheid toonde bij het peterschapsproject.

Resultaat

De peters bij SAESB voelen zich duidelijk beter in hun rol. “Ze krijgen meer erkenning van de directie en voelen zich nog meer betrokken bij hun rol als peter. Die rol is nu ook beter gedefinieerd. Het resultaat daarvan is dat nieuwe werknemers zich meer dan vroeger onmiddellijk gesteund en begeleid voelen bij hun eerste stappen op de werkvloer”, aldus Maryse Spietaels.

Nieuwkomers bij SAESB krijgen nu meteen een peter. Die volgt ‘zijn’ nieuwe collega zes maanden lang bijna dagelijks op. “Op deze manier zijn de nieuwe werknemers tevreden omdat ze vanaf dag één voelen dat ze hier niet aan hun lot worden overgelaten. De peters laten hem zowel met de job, het bedrijf als met de collega’s kennismaken. We betrekken de peters ook bij de evaluatiemomenten tijdens de eerste maanden”, legt Maryse Spietaels uit.

100 peters

De peters - en de enkele meters - bij SAESB zijn bijna allemaal vrijwilligers. “We stellen de vraag om peter te worden en de opleiding te volgen aan iedereen die er volgens ons in aanmerking voor komt, maar als die persoon zich daar niet goed bij voelt, dan kan daar rekening mee gehouden worden”, aldus Maryse Spietaels.

Inmiddels volgen bij SAESB een honderdtal werknemers deze opleiding. Vijftig daarvan zijn momenteel peter. In totaal telt het bedrijf 230 werknemers. “Niet al onze peters zijn dus actief, maar er is wel een grote interesse”, zegt Maryse Spietaels.

Fiere werknemers

Het succes wijdt ze aan de voldoening die werknemers uit het peterschap halen. “Onze medewerkers zijn experts op het gebied van vliegtuigmotoren. Ze zijn fier dat ze hun ervaring en passie kunnen doorgeven. Die instelling laat de integratie van nieuwe collega’s ook veel vlotter verlopen. Ze voelen zich sneller verbonden met het bedrijf, wat uiteindelijk ook de visie achter dit peterschapsproject is.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze. Deze korting is niet geldig op opleidingen van NCOI Business School.
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen