In het nieuwe Burgerlijk Wetboek is in Boek 5 'Verbintenissenrecht' de ontbinding als contractuele remedie ingrijpend gereorganiseerd, onder meer door de mogelijkheid van een ontbinding door kennisgeving van de schuldeiser (de buitengerechtelijke ontbinding).
In artikel 5.90, lid 2 BW is in dat verband een nieuw begrip opgenomen, de “anticipatieve ontbinding”: “In uitzonderlijke omstandigheden kan het contract ook worden ontbonden wanneer het duidelijk is dat de schuldenaar, na te zijn aangemaand om binnen een redelijke termijn voldoende waarborgen te bieden voor de goede uitvoering van zijn verbintenissen, zijn verbintenissen niet tijdig zal nakomen en dat de gevolgen van die niet-nakoming voldoende ernstig zijn voor de schuldeiser”.
Deze rechtsfiguur stamt uit het Anglo-Amerikaanse recht (anticipatory resolution of anticipatory breach) en werd eerder al gerecipieerd in het Weens Koopverdrag en in onder meer het Franse en het Nederlandse recht. In de voorbereidende werken wordt hierover een theoretische toelichting gegeven.
Tijdens deze webinar proberen we deze nieuwe bepaling concreet te duiden.
In dit M&D webinar (18.08.2022) zal worden getracht om aan de hand van bestaande praktijkvoorbeelden uit het buitenland, wat concreter aan te geven, hoe dit systeem werkt en wat de limieten ervan zijn.
Een contractspartij kan mogelijkerwijze een dreigend verlies wegens wanprestatie efficiënter beperken, als zij zich er al van bewust is dat de overeenkomst niet zal worden uitgevoerd voordat de desbetreffende verplichtingen opeisbaar worden.
Als een anticipatieve schending voorligt, dan kan de onschuldige partij het contract ontbonden verklaren en alternatieven zoeken of andere remediërende maatregelen nemen. De cruciale vraag is dan, in welk stadium de onschuldige partij kan beweren dat er sprake is van een nakende wanprestatie, die aanleiding kan geven tot anticipatieve ontbinding.
In het Engelse recht kunnen een aantal richtsnoeren worden afgeleid uit de rechtspraak, bijvoorbeeld de relatief recente beslissing inzake SK Shipping (S) Pte Ltd v Petroexport Ltd [Commercial Court 24 november 2009].
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Tot 30 % subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vind je hier.
Extra
On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. Je kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.