Kan je data, papier, poetsmiddelen en energie op dezelfde wijze inkopen?
Bedrijfsprocessen digitaliseren, automatiseren en optimaliseren zijn noodzakelijk om het traject van duurzaam inkopen te doen slagen. Wat is de veranderbereidheid van bedrijven om tijdens het inkooptraject, het criterium duurzaamheid een hogere wegingsfactor te geven, naast de klassieke criteria prijs, leverzekerheid en kwaliteit. Is het 'uitknijpen' van de kandidaat leverancier tot een contract met de laagste prijs een duurzaam contract?
Vanuit het opzicht van de aanbieder van duurzame diensten en goederen: welke vragen kunnen kandidaat providers in een Request for Proposal voorgeschoteld krijgen? Hoe kan je als kandidaat provider je gamma met duurzame goederen en diensten het best uitspelen?
Duurzaam inkopen tenslotte zou 'eerder een mannenvak zijn', besluit een recente Nederlandse enquête. Daar willen we het fijne van weten.
Doelstellingen
Tijdens dit webinar ontdek je alle aspecten van duurzaam inkopen:
Waarom?
Hoe start je ermee?
Hoe overtuig je de stakeholders?
Valkuilen en succesfactoren
Doelgroep
Dit webinar richt zich tot:
facility managers
aankopers met oog voor duurzaamheidseisen van hun klanten
duurzaamheidsmanagers
HSE-professionals
milieucoördinatoren
contractors van diensten en goederen die duurzaamheidscriteria in hun proposals in de verf willen zetten
Resultaten van een recent marktonderzoek: welke sectoren kopen duurzaam in? Is er een correlatie tussen gender en duurzaam inkopen?
Belang van duurzaam inkopen: uitputting grondstoffen, risico’s en kansen, levenscyclusanalyse
Integratie van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie: afstemming op de doelstellingen van de organisatie, aansluiting bij internationale charters, digitaliseren, automatiseren en processen optimaliseren
Organiseren van de inkoopfunctie: governance, aanbestedingspraktijken, centrale vs decentrale inkoopdienst, overheidsdiensten, private bedrijven, inkoopbeleid
Opname van duurzaamheidseisen in offerte/het bestek/de aanbesteding: aanbestedingscriteria, minimum en optionele eisen, informatiebronnen om eisen vast te stellen, controle of aan de eisen is voldaan
Selectie van leveranciers: beoordelen van de capaciteit, prekwalificatie, gunning van het contract
Beheer van het contract: clausules in het contract, dashboard van prestaties, aanmoedigen van gezamenlijke initiatieven, evaluatie en leren uit lopende contracten
Illustratie: eenvoudig inkooptraject: papier, ingewikkeld inkooptraject: energie
De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaal je zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.
Tot 30 % subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vind je hier.
Extra
On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. Je kan dit on demand webinar tot 2 maand na aankoop bekijken.
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.