Via een vennootschap investeren in vastgoed is om financiële en fiscale redenen een interessante piste, zeker in het kader van een vermogensplanning. Maar de meeste Belgen houden hierbij graag de optie open om het vastgoed nadien alsnog privé te verwerven.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om dit vastgoed op termijn opnieuw uit de patrimoniumvennootschap te halen. Deze “uitbreng” kan verschillende vormen aannemen.
Maar de overdracht van vastgoed triggert, afhankelijk van hoe deze wordt georganiseerd, heel wat gevolgen op het vlak van belastingen: inkomstenbelasting, registratiebelasting, schenk- of erfbelasting.
Ten tijde van de investering (of de inbrengverrichting) is het van belang om de verschillende verwervingsopties te bekijken, rekening houdende met de gevolgen en wensen op korte en lange termijn. Enkel op die manier kan men tot een weloverwogen (aankoop)strategie komen.
Experten Rosanne Van Gaal en Ann-Sofie Ceulemans gaan tijdens het seminarie dieper in op de belangrijkste fiscale aandachtspunten in dit kader. Tips & tricks voor een latere uitbreng fiscaal optimaal te laten verlopen kunnen niet ontbreken!
Doelgroep
Deze opleiding van Fiscaal Informatief richt zich onder andere tot:
Deel 1: verwerving van vastgoed met een vennootschap:
Aankoop van onroerend goed en registratierechten
Inbreng van onroerend goed en registratierechten
Hybride aankoopvormen (vestiging recht van vruchtgebruik of recht van opstal)
Deel 2: aanhouden van vastgoed met een vennootschap – beknopte bespreking van:
Belastingregime (verhuur / verkoop vastgoed)
Kostenaftrek
Deel 3: Onttrekken van vastgoed aan een vennootschap (o.a. ontbinding, kapitaalvermindering / dividenduitkering in natura, uit onverdeeldheid treden, etc):
Registratierechten (verkooprecht, verdeelrecht, vast recht van € 50)
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.