In mei 2024 zullen in meer dan 6000 Belgische ondernemingen sociale verkiezingen plaatsvinden. Ze zorgen voor de aanstelling of de hernieuwing van de werknemersafgevaardigden in de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk.
De verkiezingsprocedure beslaat een periode van 150 dagen en moet volgens strikte regels en termijnen worden doorlopen. Deze procedure start in december 2023.
De verschillende procedurestappen geven steeds aanleiding tot een waaier aan betwistingen voor de arbeidsgerechten. Een goede kennis van mogelijke twistpunten is dan ook geen overbodige luxe om de verkiezingsprocedure in goede banen te leiden.
Tijdens deze studienamiddag zullen de sprekers op basis van hun analyse van de vonnissen van alle Belgische arbeidsgerechten ingaan op de verschillende begrippen en knelpunten die tijdens de procedure van de vorige verkiezingen van 2020 aan bod zijn gekomen. Zij reiken ook oplossingen vanuit de praktijk aan om dergelijke discussies reeds preventief uit de weg te gaan tijdens uw voorbereidingen in 2023.
Wij bieden u bovendien de mogelijkheid om het pas verschenen boek ‘Sociale verkiezingen 2020 – Overzicht van rechtspraak’ (van de hand van Olivier Wouters en Henri-François Lenaerts, advocaten Claeys & Engels) en dat de leidraad vormt van deze studienamiddag, aan een gunsttarief aan te kopen.
Ook via livestream
Dit M&D seminarie dat doorgaat in Gent, zal dit jaar ook integraal te volgen zijn via livestream. Kies dus zelf wat u past: ofwel het seminarie ter plaatse volgen samen met uw vakgenoten, ofwel volgt u het seminarie digitaal - via livestream vanop uw werkplek of van bij u thuis.
Doelgroep
Dit M&D seminarie richt zich tot:
advocaten
bedrijfsjuristen
magistraten
personeelsverantwoordelijken
financiële en algemene directies met grondige voorkennis
In dit M&D seminarie wordt de rechtspraak van volgende topics besproken:
Wie moet verkiezingen organiseren? De afbakening van het begrip “technische bedrijfseenheid”
Het leidinggevend personeel en de kaderleden
Betwistingen over de kiezerslijst
Het stemrecht van de uitzendkrachten
Kandidaten: betwisting over de verkiesbaarheidsvoorwaarden? Wanneer is sprake van een abusieve kandidatuur?
Procedurele incidenten
Het openbare ordekarakter van de verkiezingswetgeving: hoe wordt dit ingevuld door de rechtspraak. Wat is de impact op akkoorden die de werkgever met de vakbond sluit?
Is de opleiding iets voor jou maar heb je nog een vraag? We helpen je graag verder van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Je kan ons contacteren via:
Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer je wil. Een persoonlijk abonnement waarmee je zoveel live of on demand webinars kan volgen als je maar wil. En dit gedurende 365 dagen, voor slechts 940 euro per jaar.