Wil je een organisatiecultuur creëren waar change goed gedijt? En waar mensen zich positief opstellen tegenover verandering? Of vraagt je volgende project om degelijke kennis van changemanagement? Dan is deze praktijkgerichte opleiding iets voor jou.
Doelstellingen
Wat neem je mee uit deze 2-daagse opleiding?
- Je hebt een ruime kijk op changemanagement.
- Je toetst jouw veranderingstraject vlot aan een algemeen referentiekader.
- Je weet welke factoren de verandering doen slagen en hoe je ze inzet.
- Je benut nieuwe ideeën en nuances rond changemanagement (onder meer uit situaties van andere deelnemers) onmiddellijk in je eigen case.
- Je stippelt meer dan één weg uit naar een succesvolle verandering.
- Je voorkomt, detecteert en onderschept weerstand bij changemanagementprojecten en bespaart zo tijd en geld.
- Je vergroot en waarborgt de motivatie en de betrokkenheid van alle medewerkers.
- Je beheerst de menselijke component van changemanagement en houdt tegelijk de cijfers en economische belangen in het vizier.
Na de opleiding kan je onmiddellijk aan de slag met concrete acties én solide changemanagementcompetenties.
- Je levert een wezenlijke bijdrage aan het succes van jouw organisatie.
- Je versterkt je autoriteit als leidinggevende.
- Je wint het vertrouwen van je medewerkers, die je ook zullen volgen bij een nieuwe wending. Want na elke verandering staat de volgende al klaar.
Pluspunten
De cursus changemanagement combineert een opleiding met een workshop. Je leert dus niet alleen bij over de kritische succesfactoren van een veranderingsproces. Je past ze ook toe op je eigen case.
Getuigenissen
De cursus heeft me in die mate geïnspireerd dat ik een voorstel zal doen naar mijn leidinggevende en personeelsdienst om voor de rest van ons managementteam een training rond cultuurverandering te organiseren. De docent heeft op het vlak van changemanagement heel wat ervaring en deelt deze ook voortdurend met het publiek.
Wouter Fransis, Operations Manager, EDF Luminus
Ik heb zelden of nooit een cursus gevolgd die in die mate een confrontatie teweegbracht voor mezelf en inzicht gaf in het functioneren en communiceren van anderen. De praktische en concrete praktijkvoorbeelden waren in die mate sprekend dat de link met de dagdagelijkse realiteit continu kon gemaakt worden. Ik zou durven stellen dat deze opleiding een verplichting moet zijn voor elke ervaren leidinggevende. Het is een spiegelmoment om 'u' tegen te zeggen.
Catherine Janssen, Inbound Sales Manager, Telenet
Uitstekende cursus. Sterk gegeven met heel veel toepasselijke voorbeelden. Focus op een aantal kernthema's die bij elke verandering het verschil maken.
Joris Smets, Head Provider Relations, Vanbreda International
De combinatie van theorie en praktijk ervaring waren mijn inziens perfect in balans. Zeer leerrijke dagen! De expertise, verhalen uit het werkveld en methodieken vormden samen een duidelijk verhaal dat veel inzicht bood, zowel persoonlijk als professioneel.
Ricky Luijten, digital specialist, Mediahuis
Sterke punten: zeer goede training, gevarieerde groep. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Erg knap hoe de docent de theorie uitlegt, kan onderbouwen met eigen praktijkvoorbeelden en ook kan toepassen op de huidige situatie van enkele cursisten.
Max Hollemans, Associate Business Analyst, IC Verzekeringen
Doelgroep
Neem je het initiatief voor veranderingen in je organisatie? Of leid je een specifiek project in goede banen? Met de opleiding changemanagement sta je sterker in je schoenen.
We verwelkomen vooral:
- directieleden en managers
- leidinggevenden en afdelingshoofden
- project- en programmamanagers
Waarom de opleiding changemanagement volgen:
1. Hoe verhelpt changemanagement weerstand?
Bij een verandering zitten je medewerkers vaak met vragen. Als leidinggevende weet jij ‘wat’ er moet veranderen, maar je medewerkers willen vooral weten ‘waarom’ en welke gevolgen dit heeft voor hun job. Logische bezorgdheden en als werkgever heb je best ook een duidelijk antwoord klaar. Is dit niet het geval, dan bots je onvermijdelijk op weerstand. Neem kritiek daarom ook serieus en wimpel het zeker niet af.
Met changemanagement schep je klaarheid, waardoor je de meerwaarde van verandering zichtbaar maakt. Je legt een plan op tafel, zodat je timing en budget kan respecteren. Zo win je het vertrouwen van je medewerkers, zorg je voor een houvast en tast je personeel niet voortdurend in het duister. Open communicatie en begeleiding nemen alvast heel wat zorgen weg.
2. Hoe pas je changemanagement toe in de praktijk?
Zeggen wat je gaat doen is een goede start, maar doe ook vooral wat je zegt. En neem er de tijd voor. Verandering vertalen naar de werkvloer is een werk van lange adem. Werk gefaseerd en waak ervoor dat nieuwe concepten en ideeën daadwerkelijk worden toegepast. Kleine stappen, kunnen uiteindelijke grote resultaten opbrengen. Als je beweert dat verandering nodig is, toon dan ook regelmatig wat de koerswijziging oplevert. Betrek je medewerkers voldoende in dit proces en ga in op hun vragen. Hierdoor zullen ze de verandering sneller omarmen.
3. Wat maakt changemanagement succesvol?
Een geslaagde verandering is er één die blijft. Daarom moeten je medewerkers duidelijk weten wat je van hen verwacht. Stel duidelijke doelen en stem af met alle betrokkenen. Uiteraard wil je dat verandering gepaard gaat met een positieve evolutie. Sta daarom ook voldoende stil bij het proces. Lost de ommezwaai de verwachtingen in? Zo niet, waar moet je bijsturen? Hierin ligt de sleutel tot succesvol changemanagement: een goede balans vinden tussen reflectie en aanpassing, bij voorkeur op het ritme van je organisatie.